11 september 2010: Irkoetsk & Listvijanka | Trans Siberië Express

Op 5.184 km afstand van Moskou ligt de stad Irkoetsk met 639.000 inwoners.  Irkoetsk ligt aan de rivier de Angara.
In 1651 stichtte Ivan Pakjobov, een belastinginner, hier een garnizoensnederzetting als handelspost voor het verhandelen van rook- en tabaksartikelen en verder om de overvallen van de Boerjaten (Mongolen) af te slaan. In 1686 werd er een kerk gebouwd, waarna er een stad ontstond rondom deze kerk aan de Angara rivier, die nog datzelfde jaar stadsrechten kreeg. Rond 1700 was Irkoetsk de basis voor de expedities naar het verre noorden, het oosten en voor de handelaar Grigori Sjelekjov op zijn reizen naar Alaska en zelfs het Amerikaanse Californië. Pelzen en ivoor kwam vanuit heel Siberië naar Irkoetsk om vervolgens naar Mongolië, China en Tibet te worden gebracht waar de handel werd geruild tegen zijde en thee. De bevolking die naar Irkoetsk kwam was een mengeling van handelaren, wetenschappers, missionarissen en veroordeelden.  In 1800 werd Irkoetsk gouvernementshoofdstad en in 1900 de schoonste stad van Oost-Siberië genoemd. De bannelingen van de Decembristen Beweging van 1825 en de Poolse Nationalisten van 1830 maakten Irkoetsk tot een belangrijk cultureel centrum en het grootste commerciële centrum in de buurt van de Altaj-goudmijnen.

Listvijanka (Lariksbomendorp) ligt aan het begin van de rivier de Anagara aan het Baikalmeer en is in 1773 gesticht als postagentschap. Het heeft 2.000 inwoners en bestaat hoofdzakelijk van de scheepsbouw en de visserij. Het is een prachtig dorp waar in de zomer veel bontgekleurde bloemen bloeien. Verder is er in het dorpje de St. Nicolaas kerk, waar men iconen en kaarsen verkoopt. Het dient ook als aanlegplaats voor de boten van de onderzoekers en veerboten naar het noorden van het Baikalmeer.

Tot zover een beknopte en korte geschiedenis over Irkoetsk en Listvijanka. We gaan weer verder met ons verslag.

Om 06:16 uur (nogal slaperig en half wakker) arriveren wij in Irkoetsk. We hebben vannacht niet kunnen slapen vanwege het tijdverschil. Op het station staat Anna met een bordje Tiara, onze gids ter plaatse, al op ons te wachten. Zij neemt ons mee in de bus naar het Hotel Victory voor het ontbijt. Het is een zeer uitgebreid ontbijt met kleine omeletjes, blini’s (gevulde pannekoeken met jam), koffie (Richard erg blij) en koffiebroodjes en brood met beleg. Wij hebben ontzettend goed ontbeten! Na het ontbijt terug naar de bus voor de transfer naar Listvianka.

Voordat wij naar Listvianka rijden, krijgen wij de mogelijkheid om te pinnen bij een pinautomaat. Omdat wij zo vroeg zijn, zijn de eerste drie pinautomaten helaas nog dicht. Bij de vierde, in een hotel, kunnen wij al pinnen. Ik pin als eerste en de volgende kan niet meer pinnen, omdat het geld op is.  Ik vind het erg voor de groep, maar gelukkig kunnen de mensen daar om lachen en grapjes over maken. Dus rijden wij weer naar een volgende pinautomaat met hopelijk meer geld. Bij deze pinautomaat kan iedereen gelukkig pinnen.

Na het pinnen vervolgen wij de reis naar Listvianka waar wij zo rond 10.00 uur aankomen bij het hotel. De naam Listvianka betekent vertaald vanuit het Russisch Lariksbomendorp. Wij logeren hier voor één nacht in hotel Baikalskie Terema. Het hotel ziet aan de buitenkant leuk uit; het lijkt een beetje op een grote Finse bungalow. Als wij in onze kamer zijn, blijkt echter dat deze houtbouw ook z’n nadelen heeft. De douche is niet helemaal waterpas, waardoor het water niet wegloopt en op de vloer liggen een tiental dode vliegen, wespen en andere insecten. Zo te zien is er hier in deze kamer heel lang niet gestofzuigd.

Als wij naar buiten kijken is het uitzicht prachtig. Wij hebben een kamer met een balkonnetje; ook vanaf hier is het uitzicht prachtig: bergen en houten huisjes  en een kerkje. De locatie is mooi.  Wij kijken uit op het dorpje Listvianka. In dit dorpje staat ook een oude kerk voor Sint Nicolaas, beschermer van de reizigers. Nadat wij ons (deels koud) gedoucht hebben, maken wij samen een wandeling door het dorpje. Het dorpje bestaat voornamelijk uit houten huisjes en verderop staan betonnen gebouwen die veelal bedoeld zijn voor toerisme. (hotels, jachthavens, restaurants etc etc).

Om 13:30 uur hebben wij met de groep afgesproken om samen te lunchen. Kerensa heeft deze lunch voorbereid en besproken bij hotel Mayak vlakbij het Baikal meer. De lunch (drie gangen) bestaat voornamelijk uit vis. Alle vis is afkomstig uit het Baikalmeer en smaakt erg lekker en vers. Vooral het voorgerecht smaakt erg lekker. Omdat Richard niet van vis houdt, heeft  Kerensa ter plaatse ervoor gezorgd dat Richard een ander menu krijgt: een vleesgerecht en groentensoep zonder vis. Het toetje smaakt lekker: kleine cakejes. Omdat de lunch niet op het programma staat, hebben wij na de lunch met Kerensa afgerekend: 600 Roebel per persoon.

Na de lunch is er een boot besproken voor een boottocht op het Baikalmeer. Omdat deze excursie niet op het programma staat, moesten wij deze ter plekke afrekenen met Kerensa: 180 Roebel per persoon. Tijdens de boottocht wordt het steeds warmer, want de wolken gaan voor de zon weg. Wij hebben genoten van de boottocht en het uitzicht vanaf de boot: adembenemend mooi! Na een stuk het meer opgevaren te zijn zou je verwachten de andere kant te kunnen zien, maar het lijkt net een zee zonder golven. Heel bijzonder.
Het Baikalmeer is met zijn oppervlakte van 31.500 vierkante kilometer ongeveer zo groot als België. Het is het diepste meer (max. 1.642 meter) en het grootste zoetware reservoir ter wereld. Het meer wordt door ruim 300 rivieren gevoed, waarvan de Celenga in het zuiden de voornaamste is. De enige afvoer is de Angara waarlangs het Baikalmeer afwatert op de noordelijke IJszee. Het meer is rijk aan flora en fauna en herbergt unieke diersoorten als de Baikalrob (een zoetwater zeehond), de Omoel (vis), een houting soort (zalmachtige) en nog veel meer.

Na de rondvaart op het meer hebben wij vrijaf tot het avondeten. Wij hebben een bezoek gebracht aan de plaatselijke markt (vlakbij het meer) en ik heb hier vijf Baboesjka’s gekocht. (Een voor ons en 4 voor mijn familie en schoonouders). Uit een van onze reisboeken die wij bij ons hebben tijdens de vakantie, heb ik gelezen dat een originele Baboesjka uit 7 poppen bestaat, maar we hebben niet zoveel tijd meer om dit verder uit te zoeken en te kopen; dus is een Baboesjka’s, bestaande uit 5 poppen ook goed. Én ik was zeer blij en verrast dat ik de poppen weer hier aantref, omdat wij geen tijd hadden om bij Arbat Street poppen te kopen. Voor de grap begin ik met afdingen en krijg het voor elkaar om 200 Roebel af te dingen, kortom een korting dus van 200 Roebel. Dat is knap gepresteerd vind ik zo…

Daarna hebben wij een tijdje aan het water gezeten en lopen later op de middag richting hotel, omdat Lilian zich niet lekker voelt. Aanvankelijk willen wij met de kabelbaan naar een uitzichtspunt over het Baikalmeer, maar Lilian is bang dat ze dat stuk niet meer redt; zodoende gaan wij richting hotel. Bij het hotel aangekomen is het erger geworden en kruipt Lilian in bed na wat Norit geslikt te hebben. Richard heeft bij de roomservice een potje thee voor mij, Lilian, geregeld.

Ten tijde van het diner besluit Lilian om in bed te blijven en ga ik, Richard, bezwaard en bezorgd naar het restaurant. Morgen gaan wij terug van Listvianka naar Irkoetsk en hopelijk gaat alles dan beter met Lilian.

Klik hier voor de foto’s van 11 september 2010

<< 10 september 201012 september 2010 >>


Comments are closed.