8 september 2010: Verblijf in de trein (dag 1 in de trein) | Trans Siberië Express

Van Kerensa horen wij dat wij in een nieuw treinstel reizen. Zij heeft niet eerder in deze trein gereisd.

De trein ziet er nieuw en verzorgd uit.  Dagelijks  stofzuigt de provodnitsa de trein, maakt de toiletten schoon en leegt de vuilnisbakken en komt ze vervolgens langs de coupes voor het in ontvangst nemen van afval die wij dagelijks produceren. Kortom de trein wordt goed onderhouden. Althans de Russschische trein dan, naarmate we verder reizen met de Transiberische reis blijkt dat de trein richting Beijing qua onderhoud veel verschilt met die van het Russische. Zo worden de ramen van de Russische trein veel vaker gelapt dan die van de Trans Mongolië Express en Beijing Express.

Er is in deze trein in tegenstelling tot de wat oudere treinen in het toilet warm water beschikbaar. Dit is handig; zeker als je vier dagen lang in de trein reist!
Dimitri adviseert ons om geen water uit de kraan te drinken. Zodoende hebben wij voordat wij in de trein stapten genoeg flessen water gekocht om daarmee onze tanden te poetsen en gezicht te wassen, verder heb ik ook uit Nederland wat bijdehandjes meegebracht.

We hebben als proviant uit Nederland meegebracht aardappelpuree, pasta, nasi en diverse noodlesoup en blikjes (een persoons blik) groenten en niet te vergeten Brinta in porties verpakt. En verder koffie, thee suiker en melk. Verder hebben wij uit Nederland twee termoskannen (één om heet water te tappen en één om de warme maaltijd mee voor bereiden), twee camping borden, mokken en bestek meegenomen. Al met al een behoorlijke voorraad dus! en hebben de spullen goed gebruikt.

Om 08:30 uur zijn wij allebei al wakker en zitten wij geboeid naar het landschap te kijken. Richard stelt voor om een ontbijt met Brinta te maken, zodat wij klaar zijn voor de stop in Kirov om 09:45 uur. De Brinta smaakt lekker. In Nederland maken wij pap met melk, maar hier in de trein hebben wij het klaargemaakt met heet water uit de samovar. Een op kooltjes gestookte waterketel. Hiermee kunnen wij koffie en thee zetten of soep bereiden. Terwijl we de laatste hap nemen, rijden we station Kirov binnen. Voor ik het weet heeft Richard zijn jas al aangetrokken om naar buiten te gaan. Buiten treffen we nog meer leden van de groep aan en we maken een praatje met ze. Op het andere perron aan de overkant komt de Trans Mongolië Express binnnen gereden.  Het is heel grappig dat deze treinen zo vlak achter elkaar rijden.  Kleine Jan zit in de Trans Mongolië Express :-).

Jan B. bestelt vandaag in de restauratie van de trein koffie, maar hij komt tot de conclusie dat dit geen succes is. Er zit heel veel prut in zijn koffie! Hmm, dit lijkt wel op Turkse koffie.

Af en toe vliegt het landschap met datsja aan ons voorbij. De datsja kan een paleis of een hut zijn, de buitenwijk-villa van een ligarch of het prieel van een oud echtpaar dat daar zijn eigen groente verbouwt om het pensioen wat aan te vullen. Hij kan in de stad staan of 100 km verderop in het bos.

Wij komen Jan van Tilborg tegen bij de volgende stop om 13.23 uur stationsnaam onbekend, waar wij 23 minuten stilstaan. Wij hebben hem vastgelegd terwijl hij aan het onderhandelen is met een handelaar op het perron. Hij lijkt erg tevreden met zijn aankoop. Zelf hebben wij niet veel gekocht, maar we beginnen ons steeds meer af te vragen waarom wij zoveel proviant hebben meegenomen, want alles is op het perron verkrijgbaar! (voor onze volgende reis nemen wij dus niet zoveel proviant mee).

’s Middags om 14.00 uur hebben wij lunch gemaakt uit onze voorraad eten. Ik heb noodlesoep met blikgroente (mais) gegeten en Richard runder noodlesoup met blikgroente (sperciebonen).  Het smaakt lekker; normaal doen wij in noodlesoep geen groente in, maar om toch vitaminen binnen te krijgen is dit een goede oplossing.

Na de laatste stop zijn wij ongeveer vier uur onderweg naar station Perm (17:26 uur) waar wij weer 20 minuten uitgelaten kunnen worden.  Onderweg zien wij veel zwart bonte koeien (made in Holland :-D).  Het landschap vliegt aan ons voorbij; wij zien allerlei soorten huisjes, treinen, grote rivier en stukjes berkenbos. In Perm zijn er minder handelaren op het perron, maar wel nette kiosks waar je zoals het lijkt alles kunt kopen.

In de tussentijd hebben wij lekker zitten lezen en af en toe komen er groepsleden in onze coupé even kletsen. Af en toe komt Kerensa langs om een babbeltje te maken. Het is gezellig in de trein! We vermaken ons prima.

Om 23:08 uur, terwijl de meeste groepsleden al op één oor liggen, stappen wij uit in Ekaterinburg. Dit is in het donker een heel mooi station. Het is mooi verlicht en ziet er bijzonder uit. In Ekaterinburg lijkt ons bij nacht ook een leuke stad. Wij trekken weer verder richting Irkoetsk, deze stad achter ons latend.

Vannacht om 03:48 uur zullen wij stoppen in Tyumen, maar wij verwachten niet dat we dan wakker zijn. Morgen weer een dagje trein 🙂

Klik hier voor de foto’s van 8 september 2010

<< 7 september 20109 september 2010 >>


Comments are closed.