5 september 2010: Kremlin en de kathedralen | Trans Siberië Express

Het 16-eeuwse Kremlin gelegen op een heuvel boven de Volva-rivier, was door een 2km. lange muur omsloten om de vele aanvallen van de Tataren te kunnen weerstaan. De huidige muren voorzien van 11 torens, zijn uit de 16e eeuw, maar van de originele gebouwen uit die tijd is er geen een meer over, behalve de Kathedraal van de Aartsengel Michaël, gebouwd in 1631 en dagelijks open van 09:00 tot 14:00 uur. De meeste gebouwen binnen het Kremlin zijn in gebruik als door de stadsadministratie. Alleen het voormalige gouveneurshuis, gebouwd in 1840, is ingericht als kunstmuseum. Het heeft een expositie van iconen uit de 18e eeuw en schilderstukken uit de 20e eeuw. Verder heeft het Kremlin binnen zijn muren een uitstraling van militaire voertuigen en een monument voor de helden uit de Tweede Wereldoorlog. Tot zover informatie over Kremlin uit ons reisboek. We gaan nu verder met ons verslag.

Om 08.15 uur gaan wij naar beneden voor ontbijt. Bij aanmelden voor het ontbijt blijkt dat wij niet op de (ontbijt)lijst staan, waardoor de mensen van het restaurant om vergoeding vraagt. Richard heeft contact gezocht met Dimitri om het probleem op te lossen. Hierna mogen wij ontbijten.

Rond 10.00 uur wacht onze gids Alexey Samoylov ons op bij de receptie. Hij heeft een auto met chauffeur bij zich die tot ongeveer 14.00 uur tot onze beschikking zou zijn. Dat is luxe! Wij dachten dat wij met de metro zouden reizen, maar vinden dit ook prima.  Na 20 minuten arriveren we bij de ingang van het Kremlin. Gelukkig hebben wij geen grote rugzak bij ons, waardoor de security check ons eenvoudig en snel doorlaat (tip: kleine heuptas of handtas worden zonder problemen doorgelaten).  Na de security check vertelt Alexey de verkeersregels binnen Kremlin: blijf op de voetpaden en zebrapaden en wijk daar niet van af. Auto’s die binnen het Kremlin rijden letten niet op voetgangers buiten voorgenoemde paden.

Het Kremlin en de kathedralen zijn heel mooi en zeker het bezoeken waard. We hebben nog even gekeken of we de president kunnen zien, maar die was druk aan het werk 😉
Alexey is heel goed met zijn parate kennis over het Kremlin, de kathedralen en aanverwante onderwerpen. In het Kremlin, in de wapenkamer bevindt zich o.a. het Fabergé ei en zelfs hierover weet hij de volledige geschiedenis te vertellen. Hij spreekt diverse moderne talen: Frans, Engels, Spaans en Italiaans. Hij heeft alle geduld bij het maken van foto’s, hij stelt zelfs voor om foto’s van ons te maken.  Na het bezoek aan het Kremlin vraagt hij aan ons wat we willen gaan doen. Hij kan ons terug laten brengen door de chauffeur naar het hotel of hij kan ons ergens afzetten, zodat wij met de metro terugreizen naar het hotel.

Wij willen graag naar Arbat Street (deze planning hebben wij zelfs in Nederland al en tijdens ons ontbijt al uitgestippeld), omdat het Hard Rock Café daar zit (T-shirts!) en wij ansichtkaarten willen kopen. Hmmm, volgens mij heb ik deze tik van Richard overgenomen: overal waar wij komen wil ik ook een Hard Rock Café T-shirt, hihi. Aangekomen bij het begin van Arbat Street bij het metrostation Smolenskaya legt Alexey ons uit hoe het metrosysteem in Moskou werkt. Het is heel fijn dat hij deze uitleg heeft gegeven. Hierna neemt hij ons mee naar het postkantoor in Arbat Street (schuin tegenover Starbucks Coffee op de hoek) waar wij gelijk al 20 ansichkaarten met 15 postzegels hebben gekocht. Een ansichtkaart bij het postkantoor is niet duur en zijn net zo goed als in de soevenierswinkel. De prijs van één ansichtkaart is 10 Rub. Voor alle landen geldt één tarief postzegel (25 cent). In het postkantoor zijn twee brievenbussen, een gele bus voor binnen Rusland en een blauw voor internationaal. Alexey heeft ons bijzonder goed wegwijs gemaakt in Moskou en overhandigt ons zijn visitekaartje en nemen wij afscheid van hem.

Daarna nemen wij pauze en drinken wij om circa 13.15 uur een lekkere Latte Macchiato Caramel bij Starbucks met een lekkere  chocolade muffin erbij.

Als wij een beetje bijgekomen zijn besluiten we naar het Hard Rock Cafe te gaan om daar T-shirts te kopen en vervolgen daarna onze weg door Arbat Street (één kilometer).  Arbat Street is een winkelstraat zoals wij die in Nederland ook kennen, alleen dan voornamelijk gericht op toerisme, veel souvenirs en restaurants.  Hier is genoeg keuze aan Baboesjka’s, namaak Fabergé eieren, enz. en veel keuze mogelijkheden voor een restaurant.

Aan het einde van Arbat Street pakken we de toeristische kaart van Moskou erbij en besluiten we terug te lopen naar het Kremlin. Op de kaart lijkt het een klein stukje, maar in werkelijkheid, zo blijkt achteraf,  is het nog best een eind. We hebben lekker gewandeld. In het park (Alexandertuin) rond het Kremlin hebben wij lekker in de zon op het gras gezeten.  Het is hier lekker vertoeven: druk bevolkt met toeristen en Russen.

Aan het eind van de middag besluiten we terug te gaan naar het hotel om daar te gaan eten. Uitdaging: de metro van Moskou! Als je een metrokaartje koopt in Moskou dan ben je voor een enkele reis 26 Roebel per persoon kwijt. Je steekt bij het loket twee vingers op (tip van Alexey onze gids) en betaalt dan 52 Roebel voor twee personen. Kaartje kopen geen probleem dus tot dusver. We zijn opgestapt bij het Kremlin op de rode lijn en moesten dan overstappen bij Chistye Prudy naar de oranje lijn. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de aanduidingen zijn in het Cyrillisch. Voor ons is het dus ’tekens kijken en herkennen’. Na twee keer verkeerd uitstappen, komen wij eindelijk bij het metrostation (Botanichesky Sad) vlakbij het hotel aan. In het metrostation eerst de verkeerde uitgang genomen, dus moesten we nog een stukje omlopen.

Met zere voeten aangekomen bij het hotel besluiten we gelijk het Georgisch restaurant in te lopen voor ons avondeten. We hebben heerlijk gedineerd met niet te vergeten bier bij: Efes. Dit smaakt erg lekker bij het diner 😉

Morgen hebben wij een vrije dag en kunnen wij Moskou op eigen gelegenheid ontdekken.

Klik hier voor de foto’s van 5 september 2010

<< 4 september 20106 september 2010 >>


Comments are closed.