18 september 2010: aankomst Beijing en vrije dag | Trans Siberië Express

Wij arriveren om 14:00 uur op het station in Beijing. Bij het uitstappen zeg ik (Lilian) ‘zai jian’  (tot ziens, wat ik nog heb onthouden van mijn cursus Manderijn in 1999) tegen de twee provodniks. Zij zeggen zai jian terug en glimlachen.

Op het perron staat een Tiara agent uit Beijing al op ons te wachten. Behalve ons heeft zij ook nog twee mensen opgepikt: Herman en Annelies.

Herman is met een team in Hoorn een project opgestart om twee gebruikte amulances naar Mongolië te brengen. Dit project wordt o.a. gesponsord door gemeente Hoorn, Hema, Ooms etc etc. Sinds augustus reist Herman met zijn partner Annelies naar Ulaanbaatar.
In de buitenwijken van de hoofdstad Ulaanbaatar, waar zwerfkinderen worden opgevangen is er grote behoefte aan noodvoorzieningen. De ambulances kunnen daar tevens dienst doen als mobiele kliniek voor vaccinaties en klein onderzoek voor inwoners die geen toegang hebben tot de reguliere gezondheidszorg.
Het gevolg van de grote armoede onder de nomaden zijn de kinderen vaak het slachtoffer. Het aantal zwerfkinderen dat op straat leeft en ’s winters in het verwarmde riool overnacht is de laatste jaren flink gestegen. Vrijwilligers van hulporganisatie proberen deze kinderen op te vangen, gezondheidszorg en een opleiding te geven. De route van Herman en Annelies gaat grotendeels door Rusland (11.000 kilometer) en zij verwachten zo´n 25 dagen over te doen. Na de aflevering van de twee ambulances reizen Herman en Annelies nog door China en Himalaya. Zij zullen een reis maken van ongeveer zes maanden. De reis van Herman en Annelies is te volgen op een tweetal websites: http://hermanjoosten.waarbenjij.nu en
http://www.ambulance-to-mongolia.nl/?q=3
Wij vinden heel bijzonder wat Herman en Annelies doen en hebben hun reis in ons hotel op de website gevolgd.

Het is ontzettend druk buiten het station. Snel lopen is niet mogelijk doordat de reizigers op het perron net als wij veel bagage hebben en koffers met wielen. Samen met de gids lopen we naar een plek waar wij door een busje worden opgehaald om vervolgens naar het Beijing Dong Fang Hotel te gaan. De rit duurt ongeveer drie kwartier en onderweg hebben wij nog kunnen genieten van het uitzicht vanuit de bus. Beijing Dong Fang hotel staat in Wanming Road. Een mooie locatie, dichtbij het Tiananmen Plein. Wij gaan ons registreren bij de receptie. Wij hebben kamer 805 op de 8e verdieping en Herman en Annelies zitten op de 3e verdieping. De receptioniste heeft bij de inschrijving om een borg van 200,00 Yuan gevraagd. Dit bedrag zou na uitchecken verrekend worden met eventuele consumptie uit de minibar en gebruik van de kluis. Maar omdat wij nog geen Yuan op zak hebben, heeft Richard even snel gepind in een automaat bij het hotel; handig een pinautomaat in het hotel! Voor het eerst sinds al onze vakantie in 9 jaar tijd, krijgen wij twee! sleutels uitgereikt. Ik (Lilian) ben daar heel erg blij mee, hihihi 😀

Achteraf blijkt dat onze groep helemaal geen borg! heeft betaald. Waarom wordt ons wel gevraagd vragen wij ons af. Na betaling zijn wij richting onze kamer gegaan. De kamer ziet er mooi uit en heeft een prachtig uitzicht naar de verboden stad en het oude gedeelte van het hotel met een binnentuin.  We spreken af om een keer in de binnentuin te kijken, maar hebben dat jammer genoeg niet kunnen doen.

Nadat wij onze koffers een plekje in de kamer hebben gegeven hebben wij gedoucht en schone kleren aangetrokken. Wij gaan vandaag naar Hard Rock Café! In Nederland heeft Richard al adressen van de Hard Rock Cafés (Moskou en Beijing) opgezocht. Zodoende wisten wij dat Hard Rock Café niet ver van het hotel is; circa 30 minuten met de metro.

Omdat wij nog geen kaart van Beijing hebben en niet weten hoe het metrosysteem in elkaar zit, hebben wij een taxi genomen. Een taxi nemen bij de uitgang van het hotel is een enorme opgave! Na een kwartier geven wij het op en loopt Richard weer terug naar het hotel en vraagt aan de portier welke kant we op moeten voor het Hard Rock Café. Blijkbaar is het een eindje weg, want de portier regelt voor ons een taxi. Hoewel dit even duurt krijgt hij het voor elkaar om de chauffeur de goede kant op te sturen. Omdat wij in de spits naar het Hard Rock Café willen, duurt het een uur voordat wij daar aankomen. De rit kost 42 Yuan; dit is goedkoop.

Bij de ingang van de Hard Rock Café hebben wij een paar foto’s gemaakt en hebben diverse T-shirts voor onszelf, maar ook voor Ellen (onze nichtje) en Coen (ons neefje) gekocht. Het grappige vind ik (Lilian) dat ik daar een roze T-shirt tegengekomen ben met het opschrift Beijing; dit T-shirt heb ik al in New York (april 2009) gekocht met het opschrift New York.

.

.

Als wij uit het Hard Rock Café komen, willen wij eigenlijk niet meer in een taxi stappen, maar een metro nemen. Na een klein stukje stukje lopen komen we een metrostation tegen Agricultural Exhibition Center (lijn 10). Om naar binnen te komen moesten wij eerst onze rugzak en tas door

een metaaldetector doen als een soort security check om daarna bij de automaat een kaartje te kopen. Dit proberen wij althans. Gelukkig komt er een medewerkster van de metro naar ons toe die ons vertelt waar wij heen moeten en zij verkoopt ons twee kaartjes voor 2 Yuan per persoon. Als wij naar de metrolijnen kijken, dan zijn de stationsaanduidingen zowel in het Chinees als in het Engels. We kunnen dus eenvoudig met de metro reizen. Na een keer overstappen, van de blauwe naar de rode lijn kunnen wij zonder problemen om circa 20:30 uur op Tianenmen Plein West uitstappen. Hier gaan wij naar boven en staan tot onze verbazing vlakbij de ingang van de Verboden Stad dichtbij de foto van Mao! Alles is mooi verlicht en erg druk. We maken een paar foto’s en besluiten dan richting ons hotel te lopen.

Onderweg kopen wij eerst wat te drinken. Richard een fles water en ik een fles thee (ik heb dit voor het laatst in 2004 in Hong Kong gedronken). Wat ben ik ontzettend blij om deze thee weer te drinken; deze is nergens te koop in Nederland.  Nadat we wat gedronken hebben lopen we weer in de richting van het hotel. We zien de diverse gebouwen op het plein en we lopen langs het regeringsgebouw.

Opeens zien wij in een zijstraat eettentjes.

We kijken of er een Mc Donalds in de buurt is, want dat is lekker makkelijk en hoeven wij niet al te veel te eten. Die is er jammer genoeg niet. In dit straatje komen we ook een supermarktje tegen waar wij gelijk flessen water kopen voor morgen. Ook vind ik hier maankoek! Twee flesjes water en een maankoek voor 17 Yuan. Ik (Lilian) loop met de gedachte wanneer is toch het maanfestival, het moet ergens in september zijn. We lopen terug in de richting van KFC en gaan daar eten.

Als we gegeten hebben lopen we verder in de richting van ons hotel. Dit is blijkbaar verder dan we gedacht hebben. Als wij twijfelachtig staan te kijken, komt er een jonge jongen in een riksja voorrijden die aan ons vraagt of wij het kunnen vinden. We vragen aan hem of het hotel ver van hier is en hij antwoordt dat hij ons met de riksja binnen ongeveer tien minuten naar het hotel kan brengen. Dit vinden wij fijn aangezien wij nogal moe zijn van het lopen en stappen in zijn riksja. Het eerste stuk doet hij met zijn trappers, dan zet hij een schakelaar om waarna er een elektrisch motortje aangaat die de verdere aandrijving doet. Hij is heel geïnteresseerd naar waar wij vandaan komen en ook omdat ik een Aziatisch uiterlijk heb. En inderdaad binnen tien minuten staan wij voor de ingang van ons hotel. De rit kost 20 Yuan, maar de jongen vraagt of wij eventueel ook Euro’s bij ons hebben en vraagt dan 2 euro. Hij heeft niet eerder euro’s gezien en wil wel een paar hebben voor zijn verzameling We hebben drie euro’s (één euro muntstuk en twee euro muntstuk) gegeven met fooi erbij.

In de hotelbar bij de ingang komen wij de Belgische dames, Jan Bakker en Jan van Tilborg tegen. Zij zitten gezellig nog wat te drinken. We worden uitgenodigd om ook wat te komen drinken en kletsen over hun ervaringen van de eerste excursiedag.  Zij hebben de excursie gedaan die wij morgen gaan doen: de Verboden Stad. Wies heeft ons op drinken getrakteerd. Dit hebben wij pas door op het moment dat we gaan betalen. Dus we moeten niet vergeten om haar morgen te bedanken! Om 22:30 uur zijn we allemaal zo moe dat we naar onze kamer gaan om lekker te gaan slapen.

Morgen excursie naar de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel.

Klik hier voor de foto’s van 18 september 2010

<< 17 september 201019 september 2010 >>


Comments are closed.